Couscoussallad med tofu

 2010-05-28    15:07:09   av:Linda

 

En enkel, snabb och mättande sallad för lata sommardagar. Som vanligt finns det inga exakta mått i min matlagningsvärld, välj mängd enligt tycke och smak!

 

Ingredienser:

 

Marinerad tofu                                               Dressing:
Couscous                                                      1 del äppelcidervinäger
Rödlök                                                           3 delar olja
Gröna ärter                                                   Pizzakrydda
Blomkål                                                         Chilipulver
Paprika                                                          Salt
Morot
Bladsallad
Rucolasallad
Paprikapulver
Chilipulver
Salt


Tillagning:

Skiva tofun i små tärningar. Fräs chili- och paprikakrydda en stund i olja, lägg sedan i tofun och stek ca 10 minuter. Under tiden kan du hacka rödlök, morot, blomkål och paprika i småbitar, samt riva blad- och rucolasalladen i en skål. Koka upp vattnet till couscousen (följ instruktionerna på förpackningen) och låt den svälla en stund. När tofun är färdigstekt blandar du alla ingredienserna i en skål.
Gör en dressing genom att blanda äppelcidervinäger, matolja och kryddor och häll den över salladen. Enjoy!

Ingredienserna är såklart utbytbara ifall det är något man inte gillar eller om man inte har tillgång till alla, jag använde mig bara av det som råkade finnas hemma.

- L

Soja- och linsbullar

 2010-05-25    20:44:17   av:Linda

 

Dessa sojabullar har hittils varit omtyckta av alla jag bjudit dem på, vegetarianer som köttätare, de är en av mina favoriträtter och dessutom lättlagade. Som alltid med mina egenhändigt ihopkokade recept finns det tyvärr inga exakta mått, man får pröva sig fram litegrann.

 

Ingredienser:

 

Torkat sojakross
Röda linser (ungefär hälften så mycket som sojakross)
Gul lök (i bullarna på bilden har jag dock använt rödlök, i brist på gul)
Grönsaksbuljongtärning (använder oftast en halv, men det beror på mängden sojakross och linser)
Potatismjöl
Örtsalt
Paprikapulver
Ev. chilipulver
Ev. lin- och sesamfrön

 

Tillagning:

 

Koka sojakross, linser och grönsaksbuljong i dubbla mängden vatten, tills det mesta av vattnet har kokat bort (5-10 minuter). Hacka önskad mängd lök smått och blanda med sojakross- och linsröran i en skål. Tillsätt örtsalt och kryddor enligt smak, och frön ifall det önskas. Blanda. Tillsätt till sist tillräckligt med potatismjöl för att smeten ska bli kladdig och hålla ihop. Stek i små klickar i olja på medelvärme.
Passar bäst ihop med ris, bulgur, hirs eller liknande, men har också fungerat bra tillsammans med stekt potatis och hemgjorda klyftpotatisar.

 

- L

Enkel bananglass

 2010-05-21    19:37:38   av:Linda
I och med mitt överflöd av bananer som borde uppätas bestämde jag mig i veckan för att pröva på ett recept på glass som jag hittat tidigare, och eftersom jag blev positivt överraskad tänkte jag dela med mig av detta.

Tillagningen är väldigt enkel. Man skivar önskad mängd, helst lite övermogna, bananer i skivor och ställer dem i frysen några timmar. Sedan mixar man dem med stavmixer eller i matberedare tillsammans med valfri smaksättning, jag som chokladoholic använde mig av lite kakaopulver och havremjölk. När allting är väl mixat är det bara att lägga upp i en skål och häva i sig.


Min tanke innan jag prövade var att det skulle bli rätt slemmigt, så som bananer blir när man mosar dem, men det blev det inte, utan både konsistensen och smaken var väldigt lik vanlig glass. Det dåliga var dock att den smälte rätt snabbt, så man kan inte sitta och njuta av den väldigt länge. Möjligtvis kan man ställa in den i frysen en liten stund efter att man lagt upp den i skålar också för att unvika detta.

Överlag prima betyg, bra ifall man är sugen på glass en varm sommardag och råkar ha bananer hemma. Nyttigare än köpt glass är den också, för den som föredrar de lite mer hälsosamma alternativen.
Borde även fungera med andra frukter och bär, ifall man blandar med lite mjölk eller yoghurt innan man mixar för att få den där lite krämiga smaken, och bananglassen går ju även den att variera med t.ex. nötter, chokladbitar, vanilj... Bara fantasin sätter gränser!

- L

P.S. Ursäkta den dåliga kvaliteten på bilderna, man vill ju hinna smaka också innan härligheten smälter bort! ;)