The dream of something more sustainable

 2012-06-27    18:05:59   av:Linda
För flera år sedan, när jag en kväll tittade omkring bland olika tv-kanaler, råkade jag på dokumentären Garbage warrior, och jag har sedan dess drömt om att någon gång i framtiden vara med och bygga, och möjligen bo i, ett jordskepp. Hela tanken på att leva fritt från alla de strukturer som samhället tvingar en in i och istället leva på ett sätt som är i princip helt självförsörjande, tycker jag är fantastiskt.
 
Idag tittade jag på dokumentären igen, och sedan letade jag omkring på nätet, och tanken (planen?) på att vara med som volontär på något av de byggen som pågår eller planeras dök upp. Varför inte liksom? Det skulle antagligen vara en otrolig upplevelse, och jag skulle lära mig så mycket mer än jag kan göra bara genom att sitta här och läsa och titta på filmer om ämnet.
 
Jag hoppas innerligt att jag någon gång inom en snar framtid, när mina studier är över, tar mig i kragen och anmäler mig som volontär någonstans. Jag tror inte att jag skulle ångra mig.
 
För mer information of vad ett jordskepp är, besök Earthship Biotectures hemsida.
 
  
 
 
In English:
 
Several years ago, when I was watching tv one evening, I happened to end up watching the documentary Garbage warrior, and since then I have been dreaming of to some time in the future be a part of building and earthship, or maybe even living in one. Just the thought of living free of all the structures society forces you into and instead live in a way that is pretty much self-sufficient, is amazing.
 
Today I watched the documentary again, and then I looked around on the internet, and the thought (plan?) to join as a volunteer at one of the ongoing or future building sites showed up in my mind. I mean, why not? It would probably be an experience of a lifetime, and I would learn so much more than I can by just sitting here reading and watching movies about it.
 
I sincerely hope that I, sometime in the near future when I'm done with my studies, pull myself up and apply to become a volunteer somewhere. I don't think I would regret it.
 
For more information on what an earthship is, go to Earthship Biotecture's homepage.
 
- L

Mannatural Raw Vegan restaurant, Budapest

 2012-06-27    12:28:13   av:Linda
Innan vi åkte till Budapest hade jag redan kollat upp veganska och vegetariska restauranger, så att vi skulle slippa oroa oss över att hitta någonstans att äta när vi väl var där. Jag har inte egentligen ätit raw food tidigare, så Mannatural var ett ställe dit jag verkligen ville gå.
 
                                                    
 
När vi kom in i restaurangen, som är liten och mysig, nere i källarplanet, var vi de första gästerna för dagen. Servicen var väldigt bra, ägaren kom med förslag om vad vi borde äta, eftersom vi själva inte riktigt visste vad vi borde pröva på, han rekommenderade oss att tugga maten ordentligt och ta det lugnt medan vi åt, och kom emellanåt och frågade vad vi tyckte och ifall vi ville ha mer av någonting. Ifall man undrade något om någon rätt förklarade han gärna hur den var gjord, eller vad den innehöll. 
 
Vi valde en "mixed plate" med lite av varje, samt två sorters tårtorsom efterrätt. Med maten fick man också deras egengjorda lemonad med citron och mynta. Maten var intressant och ny för mig på många sätt, jag gillade inte alla smakerna, men de flesta. Där fanns olika typer av röror, kex gjorda på främst frön, sallader och en ungersk specialitet som var lite lik kåldolmar (men var godare, eftersom jag inte alls är något fan av kåldolmar vanligtvis, men gillade dessa). Tårtorna vi valde till efterrätt, en med choklad och en med äpple, var fantastiska. De var inte allt för söta, men krämiga och fulla med smak.
 
 
                                
 
    
Jag rekommenderar verkligen denna restaurang för de som besöker Budapest, jag blev mer intresserad av att pröva på att göra raw food än jag har varit tidigare, och även R blev inspirerad. Jag vet inte om det är ett lika intressant ställe för den som är van vid raw food, men det löns kanske att pröva på ändå?

Vegetariska/veganska restauranger samt affärer i olika städer hittar man lättast genom Happycow, och där kan man också läsa andras recensioner av restaurangerna/affärerna.
 
- L

"Djur är inte människor"

 2012-06-25    16:10:01   av:Linda
Jag har nyligen läst Ingemar Nordins bok "Djur är inte människor - en filosofisk granskning av veganismen". Den kom ut redan 1997, men jag har inte sett eller hört om den tidigare, och råkade nu på den vid biblioteket.
 
Det är intressant hur många fördomar om veganer och veganism han lyckas trycka in i en bok på kring 60 sidor. Nu gavs ju boken visserligen också ut i en tid när det var mer vanligt med fritagelser av djur och liknande aktivism inom djurrättsrörelsen än vad det är idag, men det är knappast någon ursäkt. En "filosofisk granskning" bör enligt mig inte innehålla fördomar och stereotyper, den bör vara så objektiv som möjligt, och Nordin misslyckades ganska stort där.
 
Jag tänker inte kommentera hans resonemang när det kommer till själva filosofin, utan bara nämna några av de uttalanden som fick mig att undra om jag borde skratta eller gråta:
 
 
Om djurrättsaktivismen och filosofin bakom den:
"Det vore inte bra för veganrörelsen om människor kom till skada."
"Veganaktivister har en mission att fylla, nämligen att vara djurens företrädare och att försvara dem gentemot en ond mänslighet. Och denna självpåtagna mission får inte sjabblas bort genom alltför våldsamma och förargelseväckande aktioner, även om dessa vore fullt legitima ur veganfilosofisk synvinkel."
 
För mig är en grundläggande tanke inom djurrätt och veganism respekt, både för människor och för djur, och en stark princip om att inte använda våld mot andra. Detta är en tanke som jag tror de flesta djurrättare håller med om. Sedan blir det en annan sak när man börjar jämföra ekonomisk skada som människor utsatts för med fysisk skada emot djur, där skadar jag hellre en människa ekonomiskt än ser att ett djur lider fysiskt (eller psykiskt), för jag anser att rätten till ett drägligt liv väger över rätten till egendom - oberoende om man är människa eller ett annat djur. Att påstå att det vore fullt legitimt enligt veganfilosofin att vara våldsam emot människor är ett grovt missförstånd, och jag vet inte hur Nordin lyckats komma till den slutsatsen genom att studera Singers och Regans filosofier.
 
 
Angående utilitarism och Peter Singers syn på djurens rättighetet:
"Att [kollektivt självmord] inte är en främmande tanke bland en del veganer visar följande uttalande: 'If you haven't given voluntary human extinction much thought before, the idea of a world with no people in it may seem stange. But, if you give it a chance, I think you might agree that the extinction of Homo sapiens would mean survival for millions, if not billions, of Earth-dwelling species... Phasing out the human race will solve every problem on earth, social and environmental'."
 
Här missar han igen poängen med ett uttalande; det är sant att jorden högst antagligen skulle vara en bättre plats utan människor, men det betyder inte per automatik att veganer anser att kollektivt självmord är den bästa lösningen på problemet. Istället handlar det väl om att försöka leda världen i en bättre riktning, ett mer hållbart och respekterande samhälle där vi inte utnyttjar den planet vi fått och de varelser som råkar vara annorlunda än oss.
 
 
Sedan kommer han också med den genialiska tanken att människan faktiskt lever i samklang med naturen:
"...uppdelningen mellan natur och människa är konstlad. [...] Våra skapelser - städer, motorvägar och industrier - är precis lika mycket en del av naturen som spindelns nät eller fågelns bo."
 
Say what? Det är rätt stor skillnad mellan ett spindelnät och en motorväg när det kommer till naturlighet - motorvägar bokstavligen dödar en stor del av naturen och dess invånare, medan ett spindelnät inte på något sätt påverkar naturen, utan är i högsta grad en del av den.
 
 
- L
 

Budapest

 2012-06-22    17:49:49   av:Linda
För en vecka sedan var jag och R i varma, vackra Budapest och firade vårt första år tillsammans. Det var en underbar, men lite väl kort resa. Vi cyklade omkring i en del av staden, såg massor av vacker arkitektur, och åt på två olikla veganska restauranger. Vi hade också planerat att bada i ett av stadens termalbad, men eftersom det vi besökte den dagen endast hade öppet för män (!), så räckte tiden inte till.

Här kommer en liten bildbomb:

Ungerska flaggan.

 

Chain Bridge.


En av operahusets många detaljer.


Mattiaskyrkan.

 

Fisherman's bastion som omger Mattiaskyrkan.


Utsikt över floden Donau och det ungerska parlamentet.

 

Ungerska parlamentet. Tyvärr hade vi inte möjlighet att gå en tur på insidan, vilken även den lär vara väldigt vacker.

 

St Stefans Basilika.

 

En liten del av Basilikans insida. Ingen av de bilder vi tog kan göra kyrkan rättvisa, den var helt otrolig, med massor av detaljer och guldutsmyckningar.



Heroe's Square.


House of Terror, ett museum till minne av offren av de två terror-regimer som Ungern fått utstå. Rundvandringen var både intressant och obehaglig, med tanke på att allt det som visades upp och berättades en gång funnits där på riktigt.


Gatorna i staden kantas av många små affärer, som denna, där de sålde främst färska frukter och grönsaker, viner och annat drickbart.


Av någon anledning är alla telefoner i stadens telefonkiosker chockrosa.

 

De veganska restaurangerna och den underbara maten skriver jag om i ett annat inlägg!

 

- L