Veganer äter inget annat än sallad och morötter

 2010-02-22    21:01:45   av:Linda
Nej det gör vi såklart inte, vad finns där kvar att äta ifall man inte äter kött, ägg och mjölkprodukter?

För att vara lite mer seriös, dock utan att vara tjatig, slänger jag upp lite bilder på maträtter jag gjort under min tid som vegan. Lite som ett bevis på att en vegan sannerligen inte lever på morötter, sallad och vatten utan att det är möjligt att göra det mesta i vegansk tappning.






Bilderna är klickbara ifall någon är intresserad av en närmare titt, och recept/beskrivning kan jag även ladda upp ifall det finns intresse för det.

- L

Hero of war

 2010-02-21    19:59:55   av:Linda


En underbar låt med ett bra budskap.

Jag önskar att fler kunde inse idiotin i att kriga för sitt lands stolthet. Eftersom de som står på andra sidan antagligen också anser att de gör sitt bästa för sitt eget land och folk skapas det endast en stor klyfta mellan de båda länderna, vilket i sin tur endast gör oroligheterna och kriget värre.

Det krigas över så banala saker, precis som mindre konflikter sker av liknande orsaker. Ingen vill ge med sig, ingen vill försöka förstå sig på den andra parten, och alla anser att de gör det enda rätta eller står på rätt sida. Att de konflikter som leder till krig oftast handlar om pengar är ännu mer banalt, pengar är papperslappar och metallbitar vi själva har skapat, och ändå låter vi dem styra över oss så mycket. Pengar gör ingen lycklig, och det blir antagligen svårt att få denna värld att fungera förrän människor förstår detta och slutar koncentrera sig så mycket på att bli rikare och rikare. Detta är inte Monopol, den som är rikast i slutet vinner inte.

Jag är medveten om att det är svårt att överleva helt utan pengar, men det är också en defekt av hur vi låter världen styras kring dem. Ingen vill ge något gratis även om människor annars lider eller dör, för då blir deras egen ekonomi lite rubbad, och i de flestas ögon livskvaliteten lägre. Det låter så sjukt, men ändå är det så det fungerar.

En värld där alla människor kommer överens är en utopi, men man kunde väl ändå försöka sätta sig i andras situation, lyssna på vad andra har att säga, och försöka förstå? Med lite tålamod och förståelse och inte så mycket förutfattade meningar och hat skulle världen vara en mycket bättre plats. Nu ska inte någon tro att jag är så naiv att jag tror krig är lättlösta konflikter som bara kräver att man sätter sig ner och försöker förstå varandra, men de rotar sig ändå i fientlighet och egoism, precis som de flesta mindre konflikter gör.

Förändringar börjar alltid på gräsrotsnivå, med enskilda individer. Ifall vi inte själva drar ner på vår fientlighet och vårt hat och börjar försöka förstå oss på andra människor och deras åsikter, kan vi inte någonsin få en fredlig värld. Pythagoras fångade en gång det hela rätt bra: "Den som sår mordets och smärtans frön, kan inte skörda glädje och kärlek".

- L

Förbud mot pälsfarmning i Finland

 2010-02-19    13:01:25   av:Linda



På onsdag kväll offentliggjordes smygfilmade bilder från 30 finska pälsfarmer, samt Oikeutta Eläimilles nya kampanj för ett totalförbud av pälsfarmning i Finland.

Finland är en av världens största producenter av päls och finska pälsfarmare skryter om djurens välmående och den höga kvaliteten på uppfödningen. Bilderna visar dock att verkligheten är en helt annan.

Djur på pälsfarmer mår inte bra, och att påstå något annat är att vara ingnorant. Hur skulle djur kunna må bra i en liten (enligt lag 0,5 kvadratmeter för rävar, 0,2 kvadratmeter för minkar) bur med nätbotten, utan möjlighet till arttypiskt beteende? Att många av djuren hålls vid liv trots grova skador gör knappast saken bättre.

Vi behöver inte päls. Det finns idag andra material som håller en varm, och det finns syntetpälsar för den som tycker att det är en vacker detalj på kläder eller väskor.

Pälsfarmning har tidigare förbjudit helt eller delvis i bland annat Sverige, Danmark, Storbritannien, Holland, Schweitz och Krotatien.

Bilderna samt information hittas här, namnlistan för förbud mot pälsfarmning kan man skriva under här eller vid de infobord som hålls i olika städer runt om i Finland (tider för när borden hålls finns på kampanjsidan).

- L

 

Bananlektion

 2010-02-02    18:51:03   av:Linda
Detta är en "rutten" banan som de flesta antagligen skulle slänga bort utan att ens tänka tanken att den kunde vara ätbar.




Detta är hur bananen ser ut inuti:



Med andra ord fullt ätbar (just denna var endast lite mjuk i toppen, det skar jag bort och resten smakade prima).

Det är dags att sluta döma efter utseendet, även när det gäller mat.
 
Vi slänger helt otroligt mycket ätbar mat, något som både nöter på miljön och ekonomiska resurser, och mycket av detta sker endast på grund av att maten inte "ser fin ut" (som denna banan, men mycket grönsaker och frukter kasseras även redan innan de kommer till affären för att de inte är formade på ett visst sätt eller på grund av att de har någon liten missfärgning).

Mat slängs oftast också genast när datumet gått ut (som t.ex. bröd, mjölkprodukter, förpackade rotfrukter..), utan att man tar en titt på hur maten egentligen ser ut eller smakar. Nu är jag medveten om att det är förbjudet för affärer att sälja sådant som bäst före- datumet har varit på, även om denna mat skulle vara i bra skick, men som privatperson kan man ändå lära sig att titta på maten istället för att stirra sig blind på bäst före- datumet (eller utseendet i vissa fall), de allra flesta produkter går att äta även flera dagar efter att detta datum har varit (se dock upp med kött-produkter, eftersom dåliga bakterier ökar snabbast i dessa!).

Det är dags att börja tänka lite själva istället för att låta produktionsbestämmelser och estetiska värderingar funka som våra hjärnor, gott folk. 

För den som är intresserad av ämnet finns en dokumentär i två delar att ses gratis här.

- L