Missuppfattningar om vegetarianism

 2010-06-19    18:58:55   av:Linda


Simone skrev i torsdags ett bra inlägg om köttätande och att människor borde tänka mer på varifrån maten de äter kommer. Dock dök i inlägget och bland kommentarerna upp en del vanlig missuppfattningar angående vegetarianism och vegansim som jag gärna vill ta upp och skriva lite om:

1. Om alla blev vegetarianer skulle vi ha massor av boskapsdjur som springer omkring.
Detta har jag hört människor i många varierande åldrar och situationer säga, och jag funderar varje gång varifrån denna tankegång egentligen kommer. Det är inte så att alla skulle gå och bli vegetarianer samtidigt och då släppa alla boskapsdjuren fria. Snarare sker det ju stegvis, i takt med att fler människor blir vegetarianer minskar efterfrågan och därmed också uppfödningen av djur som slaktas för sitt kött. Ifall ingen längre åt kött skulle inte dessa djur behöva födas upp alls.

2. Odlingsmarken räcker inte till för att föda alla på endast växter.
Den odlingsmark vi idag har används mestadels för att odla grödor som blir mat till boskapsdjur. När grödorna först ges till djur och vi människor sedan äter köttet, fungerar djuren som ett slags "omvända proteinfabriker" och köttet innehåller faktiskt mindre näringsämnen än den mat som djuren ätit. Med andra ord skulle vi kunna föda fler människor om vi istället åt grödorna direkt, och odlingsmarken skulle räcka mer än väl.

3. Man kan kalla sig vegetarian även om man äter någon typ av kött.
Semi-vegetarian, demi-vegetarian, halvvegetarian... Det finns många olika benämningar för "vegetarianer" som äter någon typ av djur, oftast fisk eller kyckling. Men i ordets rätta bemärkelse är ingen av dessa vegetarianer, och den vilja som verkar finnas för att kalla sig själv det ändå förvirrar bara begreppen för de som inte är insatta.
Kort sagt är en vegetarian en person som inte äter andra levande varelser, och detta begrepp går att dela in i underkategorier beroende på om personen ifråga äter mjölkprodukter och ägg eller inte. En vegan i sin tur äter ingenting ifrån djurriket (och använder sig inte heller av detta i andra syften). Olika människor är olika strikta när det kommer till vegetarianismen eller veganismen, men grundtanken är ändå den samma.


Det finns även en hel del andra missuppfattningar, men dessa är de som var allmänna just rörande det inlägg som Simone skrev. Återkommer kanske med fler någon annan gång.

- L

Israel- Palestina och antisemitism

 2010-06-03    21:57:39   av:Linda

Bilden kommer härifrån.

Efter måndagens attack mot hjälpsändingarna till Gaza har många olika åsikter uttalats, vissa fördömer attacken och Israels metoder, medan andra tycker att aktionen var befogad. Speciellt en insändare i dagens (3.6) lokaltidning fick mig att fundera över vad människor bygger sina uppfattningar på, och vilka slutsatser de tar av de uppfattningar de har.

Jag vet inte hurudana metoder de aktiva i Ship to Gaza vanligtvis använder sig av, och jag har ingen direkt koll på vad som hände på fartygen under måndagen. Dock kan jag inte tro att det var nödvändigt för Israeliska militärstyrkor att använda dödligt våld mot aktivister som inte ens hade vapen ombord (annat än köksknivar, skruvmejslar och andra verktyg man logiskt sett har på en båt). Men det är inte hjälpsändingarna jag tänkt skriva om, utan själva konflikten mellan Israel och Palestina

Grunden till den konflikten lades redan under andra världskriget, när judarna flyttade till Israel för att få ett eget land att leva i fred i. Det som inte togs i beaktande var att detta land redan var bebott av araber, palestinierna, och man gav judarna rättigheter till största delen av landet, även om de var en minoritet. Från detta har situationen utvecklats till den konflikt vi ständigt hör om på nyheterna.

Palestinierna lever idag under förtryck. De har inga rättigheter, Israel har kontroll över deras liv och många mår psykiskt dåligt av den osäkerhet som ständigt råder. Omvärlden har inte mycket insyn i vad som egentligen sker bakom murarna, och Israel gör allt för att få palestinierna att välja att lämna landet, det land som från början var deras. När man lever i en situation som denna, där det inte hjälper att säga ifrån, är det naturligt att ta till våldsamma metoder, vilket invånarna i Gaza har gjort. Jag kan inte påstå att det är den bästa lösningen, men det är så människan fungerar. Ifall du hamnar i en hotfull situation där det inte hjälper att säga ifrån, kommer du troligen också ta till fysiskt motstånd. Detta är självförsvar, och fullt befogat.

Jag förvarar inga av de dåd som utförs av Hamas, men jag har full förståelse för den desperation bland det palestinska folket som har lett till denna motståndsrörelse. (Att fler civila dödats av Israels militärstyrkor än av Hamas tål väl också att nämnas i den här vevan, för att peka på att Hamas knappast är den största syndaren i denna konflikt.)

Den insändare jag läste idag anklagade de som fördömer Israels aktion mot fartygen med aktivister på väg till Gaza för antisemistism. I min mening är detta en absurd slutsats. Konflikten har inget med religion att göra annat än att många anser att Israel tillhör judarna på grund av Bibeln. Vi kommer inte att starta en ny judeförintelse bara för att största delen av världen fördömer de aktioner gjord av Israels ledning, det är förtrycket mot palestinierna, kränkningen av de mänskliga rättigheterna, som fördöms, inte religionen eller ursprunget av Israels invånare.

Även om ämnet fått stort mediautrymme under de senaste dagarna behövs fler reaktioner från omvärlden för att få Israel att släppa Gaza ur sitt våld. Det behövs många röster och mycket handlande, från politiska ledare och privatpersoner, för att få Israel att förstå att detta inte kommer hålla i längden, att de drar ner sitt eget land tillsammans med Palestina. Om människor bara orkar engagera sig kanske vi får se ett fritt Palestina. Åtminstone lönar det sig att inte ge upp innan striden är över.

- L