Moving on

 2012-09-14    15:26:52   av:Linda
Det har blivit dags för mig att lämna evigt krånglande blogg.se, och även byta mitt bloggspråk till ett annat, nämligen engelska. Det känns dumt att driva en blogg på ett språk som endast hälften av mina vänner kan förstå tillräckligt bra för att orka ta sig igenom ett inlägg.
 
Så, jag hittas från och med nu på http://veganjavel.wordpress.com/
 
Den här bloggen kommer att ligga kvar åtminstone tills vidare, om inte annat så för min egen skull, här finns ändå tankar och funderingar från tre år av mitt liv.
 
- L

Nej, du är inte vegetarian om du äter fisk eller kyckling

 2012-09-03    13:56:29   av:Linda
Igår lyssnade jag på Colleen Patrick-Goudreaus podcast Disagreement is not disrespect, och som många gånger tidigare påmindes jag om situationer i mitt eget liv. En av de typerna av situationer, något som jag stött på många gånger, är människor som kallar sig vegetarianer/veganer fastän de äter djur/produkter från djur.
 
Colleen säger själv om en av sina vänner: "She still considered herself a vegan, just a vegan who eats animals. I'm sorry, but being an animal eating vegan is like being a slave-holding abolitionist, you can't have it both ways. Being vegan means something, at the very least being vegan means you don't consume animals and animal secretions, if you do that you're not vegan, it's that simple in terms of that part of the definition."
 
Om jag hör någon säga att de är vegetarianer men äter fisk eller kyckling, blir min reaktion i princip den samma. Jag vill bara säga "Ursäkta, men nej, du är inte vegetarian, du är en person som inte äter vissa typer av kött", och ibland är det nästan skrattretande hur gärna människor vill kalla sig någonting de inte är. Varför vill man sätta sig i en box där man uppenbart inte hör hemma?
 
"You've heard me talk about this before, how interesting I find it when people say this sort of thing, when they say "I'm vegetarian but I eat chickens and I eat fishes, but I'm vegetarian", or "I'm vegan, I eat eggs and dairy, but you know I'm vegan at heart", I think it's interesting because they want to identify as vegetarian, they want to wear that badge called "vegan", and I think we need to pay attention to that, because they are recognizing that there is honor in wearing that badge, and indeed there is."
 
Ofta hör man att människor tycker veganism är extremt, att de tycker det är att gå för långt, och att de aldrig skulle klara av att vara veganer. Men det tycks också finnas en sorts tanke att det är något fint med att vara vegan. Människor är ändå, någonstans där inne, medvetna om att det finns ett fel i att äta djur och produkter producerade av djur, för de vill väldigt gärna kalla sig vegetarianer ändå. Ibland gör det mig väldigt irriterad, eftersom dessa människor som kallar sig vegetarianer men inte är det gör andra förvirrade om vad vegetarianism egentligen är. För mig betyder det verkligen någonting, och jag tröttnar lätt på att förklara för människor att jag inte äter kött, inte fisk, inte kyckling, inte ägg, inte mjölk, för det borde vara rätt självklart att om man är vegetarian (eller vegan för den delen) som äter man, just det, vegetabilier, inget annat.
 
"To call yourself vegan and still eat animals is a denial of reality and it's a misrepresentation of who you are and what being vegan means. We don't get to change definitions because it's convenient, like my husband said: You don't get to have all the fun and none of the responsibility. [...] Just because you call it something doesn't mean it's so."
 
 
Colleens podcasts är för övrigt väl gjorda och väldigt inspirerande, de har blivit en självklar vän när jag går ut och promenerar, och istället för att göra mig arg över hur världen ser ut får de mig att se vad jag kan göra åt saken, och de hjälper mig se det positiva i saker och ting. Absolut värda att lyssna på!
 
- L