You got to scream to make your voice heard, I won't stop screaming 'til mine is heard

 2010-01-06    17:57:23   av:Linda

 

Det är roligt när folk kommer med påståenden om att filmerna i Djurrättsalliansens kampanj "Ett liv som gris" och Oikeutta Eläimilles kampanj "Sikatehtaat" är manipulerade eller filmade på något annat ställe än vad som påstås. Frågan jag skulle vilja ställa till dessa människor är vad de tror att dessa organisationer skulle tjäna på att manipulera sådant material eller åka till något annat land för att filma?


Jag känner ingen djurrättsaktivist som är aktiv för att det är roligt. Det är inte roligt att frysa tårna av sig vid ett infobord eller dela ut flygblad efter flygblad i hopp om att någon enda människa ska öppna ögonen för det budskap man försöker få fram. Det är inte roligt att meddela om demonstrationer eller liknande till (oftast) negativa poliser.

Ingen tjänar pengar på aktivismen, varken organisationen (vars arbete endast finansieras av medlemsavgifter och frivilliga bidrag) eller enskilda individer. Alla pengar som fås in går till att trycka upp material, fixa hemsidor, banderoller eller annat som bestäms av föreningen eller någon av de lokala grupperna. Alla människor som arbetar för föreningen är frivilliga och obetalda.

De aktiva är inte bortskämda, unga stadsbor som försöker göra uppror mot sina föräldrar eller andra människor/instanser, som det ibland påstås. Hemorten, åldern liksom intressen och utseende varierar, precis som inom vilken grupp av människor som helst. Dessa människor har bara dragits samman på grund av en gemensam vilja att förändra sådant som de anser är fel i vårt samhälle.

Visst vill de flesta aktiva att djuruppfödning för syften som mat, päls & skinn, djurtester osv ska upphöra. Men detta är inte på grund av att man vill styra samhället eller förstöra för människor, utan för att man anser att uppfödningen är onödig och etiskt ohållbar. Djurrättsaktivister hatar inte heller människor, många som är aktiva inom djurrättsrörelsen är också aktiva inom föreningar som jobbar för mänskliga rättigheter.

Inom Oikeutta Eläimille är man allmänt emot speciesim, vilket innebär att man favoriserar sin egen art framför andra arter (går att jämföra med t.ex. rasism och sexism). Man anser att djurs värde är lika med människans, och att man måste respektera djuren som de levande och kännande individer de är, och därmed inte borde utnyttja dem i själviska syften.

Så frågan kvarstår, vad tror dessa människor att man skulle tjäna på att manipulera fram en film där grisar lever under smutsiga och plågsamma förhållanden? Varför skulle man sätta ner så mycket tid, pengar och energi på någonting man visste var en lögn? Varför skulle man sätta sin egen säkerhet på spel för att få göra lite uppror?

- L