Bananlektion

 2010-02-02    18:51:03   av:Linda
Detta är en "rutten" banan som de flesta antagligen skulle slänga bort utan att ens tänka tanken att den kunde vara ätbar.




Detta är hur bananen ser ut inuti:



Med andra ord fullt ätbar (just denna var endast lite mjuk i toppen, det skar jag bort och resten smakade prima).

Det är dags att sluta döma efter utseendet, även när det gäller mat.
 
Vi slänger helt otroligt mycket ätbar mat, något som både nöter på miljön och ekonomiska resurser, och mycket av detta sker endast på grund av att maten inte "ser fin ut" (som denna banan, men mycket grönsaker och frukter kasseras även redan innan de kommer till affären för att de inte är formade på ett visst sätt eller på grund av att de har någon liten missfärgning).

Mat slängs oftast också genast när datumet gått ut (som t.ex. bröd, mjölkprodukter, förpackade rotfrukter..), utan att man tar en titt på hur maten egentligen ser ut eller smakar. Nu är jag medveten om att det är förbjudet för affärer att sälja sådant som bäst före- datumet har varit på, även om denna mat skulle vara i bra skick, men som privatperson kan man ändå lära sig att titta på maten istället för att stirra sig blind på bäst före- datumet (eller utseendet i vissa fall), de allra flesta produkter går att äta även flera dagar efter att detta datum har varit (se dock upp med kött-produkter, eftersom dåliga bakterier ökar snabbast i dessa!).

Det är dags att börja tänka lite själva istället för att låta produktionsbestämmelser och estetiska värderingar funka som våra hjärnor, gott folk. 

För den som är intresserad av ämnet finns en dokumentär i två delar att ses gratis här.

- L
 Tomppa

Supermarket secrets e bra film gällande ämnet faktist. Freeganism skulle egentligen vara det bästa alternativet bara man skulle kunna ge sig en spark i röven så man kommer igång, det slösar ju i princip inga resurser, eftersom allt det är redan bortslösat.

 2010-02-06    01:07:29     URL: http://[email protected]
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?