Mjölkdrickandets absurdhet

 2012-05-12    09:28:34   av:Linda
Ju mer jag lär mig om näringslära och kroppens olika funktioner, desto mer absurt tycker jag det är att komjölk ses som en så underbar och perfekt näringskälla, något du verkligen måste få i dig.

De flesta som är utbildade inom hälso- och sjukvården vet att vi normalt slutar producera lactase, det enzym som bryter ner möjlksockret, efter att vi slutar amma. Det är helt enkelt inte meningen att vi ska äta någon som helst mjölk efter att vi har slutat amma, för vi behöver det inte längre. Ändå finns det en sådan "sjukdom" som laktosintolerans, något som ses som en avvikelse när det i själva verket är ett normaltillstånd för en vuxen människa. Och ändå fortsätter läkare och hälsovårdare att rekommendera mjölk som en bra näringskälla.

Komjölk ses också som den bästa källan för kalcium, ofta är det till och med den enda källa som nämns, som om kalcium inte existerade någon annanstans än i denna magiska dryck. Det är sant att mjölk och mjölkprodukter innehåller en stor mängd kalcium, men andra processer i vår kropp gör att mjölken de facto gör att kroppen måste använda sig av en stor del kalcium för att fungera normalt.
För att förklara det hela så kort och enkelt som möjligt; en av kalciums uppgifter i vår kropp är att reglera syra-bas balansen, så att kroppen hålls på en stadig nivå. Komjölk innehåller en stor mängd animaliskt protein, ett protein som är väldigt surt i jämförelse med vegetabiliskt protein. Så för att kroppen inte ska bli för sur av detta protein använder den sig av kalcium för att neutralisera balansen. Med andra ord, fastän mjölken i sig innehåller stora mängder kalcium, gör den att vi måste använda dessa mängder för att kunna hålla kroppen i normal balans. Ju mer andra animaliska protein man äter, desto mer kalcium anväder också kroppen för att reglera syra-bas balansen.

Och så det här med att komjölk ses som en så naturlig näringskälla. Men hur naturligt är det egentligen att ta mjölk från en mamma av en annan art, mjölk som producerats för hennes avkomma, ett helt annorlunda barn än våra? Newsflash för några, men kor producerar faktiskt inte mjölk konstant och "måste mjölkas" för att må bra. De producerar mjölk för att kunna föda upp sitt barn, precis som vi producerar mjölk för att föda upp våra. Att ta den mjölken ifrån dem och ge den till våra barn, som har helt andra näringsbehov än en kalv, är inte naturligt någonstans.

- L
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?