"Varför regleras bananhandel bättre än vapenexport?"

 2012-04-23    16:20:32   av:Linda

Klicka på bilden för att kunna skriva under en namnlista för en globalt kontrollerad vapenhandel.



Enligt en undersökning som Amnesty har gjort angående människorättskränkningar under åren 1998-2008, hör 60% av dessa på något sätt ihop med användandet av vapen. En människa dör varje minut på grund av väpnade konflikter, och per var och en av dessa människor skadas 28 till. Det är inte en särskilt vacker statistik.

För tillfället regleras handeln av vapen och ammunition sämre än t.ex. handel av bananer och vatten på flaska. Det finns inget internationellt avtal om hur denna handel ska regleras, och vissa länder har inga som helst regler. Vi har ingen egentlig koll på om de vapen som tillverkas här i Finland, eller åtminstone delar av vapen, används i väpnade konflikter (till exempel i mellanöstern just nu). Och det finns inga regler som säger att länder inte kan exportera vapen till områden där människorättskränkningar pågår. Det är lättare att exportera ett gäng gevär än en låda bananer. Hur sjukt är inte det?

Till skillnad från mig personligen, som är emot användandet av vapen överhuvudtaget och inte ser något som helst positivt komma ut av detta, anser Amnesty som organisation inte att vapen ska förbjudas helt och hållet, utan att handeln istället ska regleras. De, tillsammans med en del länders regeringar (häribland Finland), vill följa en gyllene regel som lyder: "Vapen ska inte säljas om det finns en märkbar risk att de används för allvarliga människorättskränkningar". Andra länder inte vill vara så radikala utan anser att regeln borde vara att "människorättssituationen i landet dit vapen ska exporteras bör tas i beaktande", vilket i praktiken betyder att de kan göra vad fan de vill, oberoende av situationen i landet, och därmed förändras ingenting.

Jag är ingen politiker, och jag kan inte alla de jargonger som finns inom skapandet av nya regelverk och godkännande av sådana regler, men jag kommer vara en av de som lobbar för ett ordentligt vapenavtal på gräsrotsnivå. Det är knappast en lösning på alla problem relaterade till vapen, men det är åtminstone ett stort steg i rätt riktning.

- L
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?