Missuppfattningar om vegetarianism

 2010-06-19    18:58:55   av:Linda


Simone skrev i torsdags ett bra inlägg om köttätande och att människor borde tänka mer på varifrån maten de äter kommer. Dock dök i inlägget och bland kommentarerna upp en del vanlig missuppfattningar angående vegetarianism och vegansim som jag gärna vill ta upp och skriva lite om:

1. Om alla blev vegetarianer skulle vi ha massor av boskapsdjur som springer omkring.
Detta har jag hört människor i många varierande åldrar och situationer säga, och jag funderar varje gång varifrån denna tankegång egentligen kommer. Det är inte så att alla skulle gå och bli vegetarianer samtidigt och då släppa alla boskapsdjuren fria. Snarare sker det ju stegvis, i takt med att fler människor blir vegetarianer minskar efterfrågan och därmed också uppfödningen av djur som slaktas för sitt kött. Ifall ingen längre åt kött skulle inte dessa djur behöva födas upp alls.

2. Odlingsmarken räcker inte till för att föda alla på endast växter.
Den odlingsmark vi idag har används mestadels för att odla grödor som blir mat till boskapsdjur. När grödorna först ges till djur och vi människor sedan äter köttet, fungerar djuren som ett slags "omvända proteinfabriker" och köttet innehåller faktiskt mindre näringsämnen än den mat som djuren ätit. Med andra ord skulle vi kunna föda fler människor om vi istället åt grödorna direkt, och odlingsmarken skulle räcka mer än väl.

3. Man kan kalla sig vegetarian även om man äter någon typ av kött.
Semi-vegetarian, demi-vegetarian, halvvegetarian... Det finns många olika benämningar för "vegetarianer" som äter någon typ av djur, oftast fisk eller kyckling. Men i ordets rätta bemärkelse är ingen av dessa vegetarianer, och den vilja som verkar finnas för att kalla sig själv det ändå förvirrar bara begreppen för de som inte är insatta.
Kort sagt är en vegetarian en person som inte äter andra levande varelser, och detta begrepp går att dela in i underkategorier beroende på om personen ifråga äter mjölkprodukter och ägg eller inte. En vegan i sin tur äter ingenting ifrån djurriket (och använder sig inte heller av detta i andra syften). Olika människor är olika strikta när det kommer till vegetarianismen eller veganismen, men grundtanken är ändå den samma.


Det finns även en hel del andra missuppfattningar, men dessa är de som var allmänna just rörande det inlägg som Simone skrev. Återkommer kanske med fler någon annan gång.

- L
 Heissi

"Ifall ingen längre åt kött skulle inte dessa djur behöva födas upp alls." - Betyder int de att vi isf sko tvingas utrota dessa arter?

 2011-01-10    22:18:27     URL: http://heissi.papper.fi
 Linda

Heissi: Det skulle kunna leda till det. Men man kunde också bevara dessa arter genom att låta dem leva i naturreservat så som man gör med många av de utrotningshotade djur som fortfarande lever vilda idag. Båda alternativen tycks hur som helst för mig vara bättre än den situation vi har nu, för det liv de flesta djur lever är inget värdigt liv.

 2011-01-12    20:12:48
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?