Den tråkiga veganmaten (eller?)
2012-01-12 17:33:36 av:Linda
Under gårdagens nattskift på min praktikplats blev det prat om mat, och vad jag egentligen äter som vegan. Kollegorna tyckte att det blir ju inget kvar om man lämnar bort kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Detta är en ganska typisk kommentar, att det inte finns något kvar att äta när man lämnat bort animalier. Men det finns ju en hel värld där ute som väntar på att upptäckas!
Under tiden jag har varit vegetarian, och särskilt sedan jag blev vegan, har jag bara upptäckt mer och mer intressanta maträtter och ingredienser. Man tittar liksom utanför de vanliga gränserna när man ändrar sin så pass mycket, och när man vågar göra detta hittar man massor av godsaker. Dock tror jag att det är svårt för människor som fortfarande äter animalier att se allt detta, man tänker bara på hur det skulle se ut om man plockade bort allt kött, alla ägg och mjölkprodukter ur maten, vad skulle lämna då? Man tänker inte på att allt detta går att ersätta med andra, liknande, men veganska, produkter. För många låter det nog inte heller särskilt spännande med bönor, olika nya grönsaker och frukter, soja- eller havrebaserade produkter och så vidare, människor tänker sig nog att detta blir tråkigt och smaklöst, eftersom de aldrig riktigt prövat.
En av kollegorna sa dock något som gjorde mig glad: "Det handlar nog om att vänja sig". Och det är väldigt sant, man vänjer sig vid att tillaga maten på ett annat sätt, att använda sig av andra (och nya!) ingredienser, och att den vegetariska maten kanske inte smakar likadant som det man tidigare åt. Men tråkigt blir det inte. Faktum är att de flesta i min bekantskapskrets som blivit vegetarianer eller veganer har börjat intressera sig mer för matlagning efteråt, det är helt enkelt roligare att göra vegetarisk mat!
- L
Under tiden jag har varit vegetarian, och särskilt sedan jag blev vegan, har jag bara upptäckt mer och mer intressanta maträtter och ingredienser. Man tittar liksom utanför de vanliga gränserna när man ändrar sin så pass mycket, och när man vågar göra detta hittar man massor av godsaker. Dock tror jag att det är svårt för människor som fortfarande äter animalier att se allt detta, man tänker bara på hur det skulle se ut om man plockade bort allt kött, alla ägg och mjölkprodukter ur maten, vad skulle lämna då? Man tänker inte på att allt detta går att ersätta med andra, liknande, men veganska, produkter. För många låter det nog inte heller särskilt spännande med bönor, olika nya grönsaker och frukter, soja- eller havrebaserade produkter och så vidare, människor tänker sig nog att detta blir tråkigt och smaklöst, eftersom de aldrig riktigt prövat.
En av kollegorna sa dock något som gjorde mig glad: "Det handlar nog om att vänja sig". Och det är väldigt sant, man vänjer sig vid att tillaga maten på ett annat sätt, att använda sig av andra (och nya!) ingredienser, och att den vegetariska maten kanske inte smakar likadant som det man tidigare åt. Men tråkigt blir det inte. Faktum är att de flesta i min bekantskapskrets som blivit vegetarianer eller veganer har börjat intressera sig mer för matlagning efteråt, det är helt enkelt roligare att göra vegetarisk mat!
- L